ZIMNICA

 HRONO AJVAR 



10 kg crvene mesnate paprike 
1o  patlidžana srednje veličine
2 dcl kuvanog paradajza
pola litre ulja 
so 
ljute papričice po želji 
5 češnjeva belog luka 
pola kesice konzervansa

Paprike dobro ispečem, skidam sa vatre i stavljam u veću jaču najlonsku kesu pa dobro zavežem i ostavim da se upare da bi se lakše ljuštile.

U vanglicu sipam hladnu vodu, zatim  svaku papriku spuštam u vodu jer se tako lakše čiste. Odvojim od semenki i trudim se da sve crno skinem sa paprike. Kad svu očistim pod česmom jednu po jednu perem ponovo da skinem sve semke  i crne ljuskice koje sam propustila . Ne volim kad se u teglama vide crne garave ljuskice.

Patlidžan ispečem u rerni i  oljuštim ga.

Papriku preko noći ostavim da se dobro ocedi. Ja stavim u šupljikavi džakčić (onaj što kupim jabuke u njemu ) . Zavežem i okačim da se cedi do jutra.

Ujutro sameljem papriku, patlidžan i beli luk.  

U veliku plitku šerpu sipam 4 dcl ulja, dobro ga zagrejem zatim dodam sve samleveno da zacvrči kad sipam. Ajvar se mora bez prestanka mešati da ne zagori.

Kad prokuva dodajem po malo paradajz i ostatak ulja. Ja ne volim masno i ne volim puno belog luka, ali volim da je ljut. Vi po vašem ukusu napravite.Ako volite masnije dodajte još malo ulja .
Budite oprezni kad solite . So dodajte sve vreme po malo. Izvadite na tacnicu kašikom, prohladite pa probajte i podešavajte mu ukus.

Od trenutka kad prokuva kuvam ga još oko 2 h.
Pola sat pred kraj dodam konzervans.
Da je gotov znaćete kad vidite trag od varjače na dnu šerpe.

Ajvar mora biti dobro ukuvan jer se onda neće kvariti.

Oprane i suve tegle, zagrejte na ringli ili u rerni i sipajte u njih vruć ajvar. Ja uvek prvo lagano sipam na stranicu tegle tako da ajvar klizne sa stranice na dno , ostavim minutu da se tegla upari pa nastavim sa sipanjem. 
Mama me naučila da ispod tegle u koju sipam uvek stavim nož onaj od escajga široki.
Ne zna da li to ima nekakve veze ali ja uvek nož podbacim i nikad mi ni jedna tegla nije pukla.
Obrišite ajvar ako vam je curilo po ivicama tegle dok ste sipali.

Ako volite možete ih zapeći u rerni i ostaviti da se potpuno ohlade, zatim u svaku dodati kašiku vrelog ulja .Zatvarati celofanom premazanim alkoholom, pa zatvaračem.

Ja to ne radim, samo sipam ajvar u tegle, dobro zatvorim originalnim poklopcem okrenem teglu prema dole ( vazduh koji se skupio na vrhu tegle se  povuče na dno  pa kad se tegla ohladi poklopac se povuče unutra), vratim u uspravan položaj, složim jednu do druge u veliku šerpu umotam u ćebence i ostavim da se potpuno ohlade tako.







 PEČENA PAPRIKA     
                                                                                                                                                            
Papriku oprati, ispeći sa obe strane. Oljuštiti, očistiti od semenki, zatim dobro ocediti i pakovati u kesice pa spremati u zamrzivač.

Zimi će nam poslužiti za doručak i ručak .






Patlidžan iz rerne 



Pošto mi patlidžan od sveg povrća najviše pije ulje  kad ga grilujem u tiganju, odlučila sam da ga od sad samo u rerni pečem.

Na papir za pečenje ,slozim ako želim da je mesnatije deblje isečem, ako hocu da je kao čips,suvo ,hrskavo tanje listice .Samo malo poprskam maslinovim uljem i pečem.
Posolim  kad ga izvadim, poprskam još malo masl uljem, sitno belog luka i peršunovog lista .


Ovako pečen patlidzan i tikvice  sam pakovala u kesice i spremila u zamrzivač .





4 коментара:

  1. Postovana,divni su vam recepti!Sve mi se svidja,jedino izbjegavam konzervans ili vinibron kad god mpugu..ja ajvar kad skuvam pakujem vruc ajvar u vruce tegle i stavim u pecnicu-rerenu na 100 ctepeni da se zapece i svaku teglu zatvorim sterilnim celofanom i sterilisem rub tegle alkoholom ili jakom doacom rakijom...i niti se kvari niti budja..nista bude godinu dana..oprosite sto se usudih dati Vam dobronamjeran savjet iz vlastitog iskustva..Srdacan pozdrav i svako dobro,samo nastavite da nas i dalje castite Vasim divnim receptima!

    ОдговориИзбриши
  2. Ajvar je divan,samo bih izbacila konzervans,jer kad se zapece i sterilise alkoholom rub tegle i celofan ne kvari se..bar ja tako radim ajvar za muza i djecu..

    ОдговориИзбриши

hvala Vam što me pratite